| Actueel

EAJ-statement over Turkije

De European Association of Judges (EAJ), de Europese tak van de International Association of Judges (IAJ), heeft een statement afgegeven over de erbarmelijke situatie van de rechtsstaat in Turkije. Het standpunt is opgesteld door het ‘Platform for an Independent Judiciairy in Turkey’ van de EAJ vanwege de top van de EU en Turkije eerder deze week.

De NVvR, lid van zowel IAJ als EAJ, ondersteunt deze standpuntinname van harte. De ontwikkelingen in Turkije zijn zorgelijk: voor meer dan 25% van de Turkse rechterlijke macht dreigt voorarrest, velen zijn al gevangengezet.

Angela Kaptein, voorzitter van de Internationale Commissie van de NVvR:

'Op de bijeenkomsten van de EAJ en IAJ, waar ik de NVvR vertegenwoordig, heb ik de Turkse collega rechters meer dan eens voor de voltallige vergadering lang horen spreken over de situatie in hun land en over hun eigen positie. Hoe fout het gaat, hoe gevaarlijk en onzeker het is. Zeer indringende, emotionele, bezorgde verhalen, waar je ijskoud van wordt. Ik zal die verhalen niet vergeten. Ik denk er met regelmaat aan terug. De Turkse collegae komen inmiddels niet meer op de congressen van de EAJ en IAJ. Ze zijn in hun land opgepakt, uit hun functie gezet, hun bezittingen zijn geconfisqueerd, hun paspoort is afgenomen. In de congreszaal zijn de plaatsen achter het bordje Turkije stil en leeg. Dramatisch is dat'.

Onrust in Spanje

De IAJ heeft deze week ook een standpunt ingenomen over de situatie in Spanje, waar in Catalonië gerechtsgebouwen worden bestookt met vandalisme en geweld. Terecht benadrukt de internationale rechtersverenigingskoepel het gevaar van dreiging van geweld en druk jegens rechters voor een onafhankelijke rechtspraak. Het standpunt van de IAJ inzake Spanje vindt u hier.