| Actueel

Rosa Jansen stopt als voorzitter NVvR

Rosa Jansen neemt afscheid als voorzitter van de NVvR. Ze wordt per 1 september voorzitter van de Raad van Bestuur van Slachtofferhulp Nederland. Volgens Jansen is voor haar de tijd gekomen om buiten de rechterlijke macht een nieuwe carrièrestap te zetten. “Het voorzitterschap van de NVvR is niet te combineren met deze functie buiten de rechterlijke macht. Ik kijk met enorm veel plezier terug op de afgelopen twee jaar, ik ben blij dat ik een bijdrage heb mogen leveren.”

Rosa-Jansen-II.JPEG#asset:963


Geluid

Roerige jaren waren het, volgens Jansen. “Ik viel met mijn neus in de boter en werd voorzitter tijdens alle onrust over het meerjarenplan voor de rechtspraak. Omdat de NVvR dé aangewezen organisatie is die het geluid van de leden van de rechterlijke macht vertolkt in het publieke en politieke debat, hebben we ons hier stevig tegenaan bemoeid. Het is prachtig om het gezicht te mogen zijn van deze vereniging, die de individuele magistraat écht invloed geeft. Op nationaal niveau en internationaal. De onrust over de ‘rule of law’ is toegenomen en de NVvR heeft in verschillende samenwerkingsverbanden daarin nadrukkelijk positie gekozen.”

Tegenstander

Ook over de rechtsstaat in eigen land ziet Jansen een grote verantwoordelijkheid voor de NVvR. “Wie mij ook maar een beetje kent, weet hoe na de kwaliteit van de rechtspraak mij aan het hart ligt. Ik ben ervan overtuigd dat de rechtspraak in staat is om – in het belang van de samenleving – samen te werken en problemen op te lossen. In die samenwerking ligt echter nog wel een uitdaging. De bestuurders van de rechtspraak roep ik daarom nogmaals op: “Gebruik je vertegenwoordiging. Zo maak je betere plannen én heb je vanaf de start draagvlak. Daar maken we de rechtspraak beter van! Ik weet dat de NVvR, ook na mijn vertrek, haar rol zal blijven vervullen.”

Uitdaging

Vicevoorzitter Roel Dona betreurt het vertrek van Jansen. “In de afgelopen jaren zijn we op het gebied van ons ledenaantal behoorlijk aan het groeien. Daar heeft Rosa zeker invloed op gehad en het is dan ook jammer dat zij de NVvR na twee jaar verlaat. Maar als je een uitstekende bestuurder binnen haalt, weet je dat die persoon niet alleen voor de NVvR interessant is. We kunnen dan ook niet anders dan Rosa een mooie uitdaging wensen bij Slachtofferhulp Nederland.”

Bestuur

De taken van de voorzitter worden de komende weken overgedragen aan Roel Dona als vicevoorzitter en de overige leden van het bestuur. Met de woordvoerders van de secties in de ledenraad is nauw contact over de invulling van deze belangrijke vacature.