De taak van de teamvoorzitter

26 september 2024

De acceptatie van de teamvoorzitter niet-rechter kan in het gedrang komen, zolang niet duidelijk is wat teamvoorzitters wel en niet mogen doen met het oog op de waarborging van de rechterlijke onafhankelijkheid. De NVvR heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad en de Presidentenvergadering daarom om opheldering gevraagd. De PG heeft inmiddels aangegeven dat het vooralsnog aan de Raad voor de rechtspraak is om de positie van de teamvoorzitter niet-rechter nader in te vullen.

Begin juni bracht de PG van de Hoge Raad op verzoek van de presidenten een notitie uit waarin hij onderbouwt dat het houden van functioneringsgesprekken met rechters aan rechters voorbehouden moet blijven. De NVvR betreurt het dat de visie van de PG zich tot functioneringsgesprekken beperkt. Volgens de NVvR zijn er namelijk andere taken die de teamvoorzitter doorgaans uitvoert die, net als het functioneringsgesprek, mogelijk raken aan of schuren langs het rechterlijk domein. Te denken valt bijvoorbeeld aan de zaakstoedeling of het participeren in het landelijk overleg vakinhoud. Ook deze taken zouden aan rechters voorbehouden moeten blijven.

Tegelijk onderschrijft de NVvR dat de aansturing van de Rechtspraak niet zonder getalenteerde en gemotiveerde gerechtsambtenaren kan. Dat is ook de conclusie van zowel het visitatierapport van de Rechtspraak 2022-2023 als de Verkenning werkdruk Rechtspraak en Openbaar Ministerie. Een duidelijke inventarisatie, begrenzing en beschrijving van taken zou behulpzaam kunnen zijn om deze talenten ten volle te kunnen benutten, zonder dat de rechterlijke onafhankelijkheid op welke manier dan ook in het gedrang kan komen.

Lees hier de notitie functioneringsgesprekken van de PG

Lees hier de brief van de NVvR aan de PG

Lees hier het antwoord van de PG aan de NVvR

Lees hier de notitie aan de Presidenten

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven