Commissieleden vertegenwoordigen NVvR in Chili

4 december 2017

In november vertrokken onze leden Angela Kaptein, Yvonne
Kastein en Tijn van Osch van de commissie internationaal naar Chili. Zij
vertegenwoordigden daar de NVvR tijdens het jaarlijkse International
Association of Judges (IAJ) congres. Dit jaar werd het congres door rechters en
voor rechters voor de 60ste keer gehouden.

Tijdens dit congres komen de leden van de IAJ samen. Lid zijn de rechtersvereniging van de  inmiddels in totaal 87 landen. Op de agenda stonden enkele universele thema’s: de positie van de rechterlijke macht, de onafhankelijkheid en onpartijdigheid de rechter, omgaan met media en communicatie, en de werklast van rechters. Het IAJ staat in nauw contact met andere internationale organisaties die opkomen voor de rechtstaat. Weer terug op Nederlandse bodem spraken wij met Angela Kaptein, voorzitter van de commissie en raadsheer in het gerechtshof Den Haag, over haar ervaringen in Chili.

Wat was jullie belangrijkste doel van deze reis?

De belangrijkste mijlpaal die wij dit jaar hebben bereikt, is de vaststelling en ondertekening van een vernieuwd Universal Charter of Judges (zie foto). Aan dit document hebben wij met alle leden drie jaar lang  gewerkt. De charter is een handleiding voor rechters waarin is vastgelegd wat hun rechten en plichten zijn. Bijzonder aan deze Charter is dat niet alleen wordt gesproken over de rechters, het stipt ook de positievan de beroepsgroep van officieren van justitie aan. De NVvR werkt inmiddels aan de Nederlandse vertaling van de Charter (lees hier de Charter in het Engels). Ik raad iedereen aan het eens te lezen, het is kort (9 artikelen) en helder.

chili.jpg#asset:1146

Waar ben je het meest trots op?

Dat wij ons als groep sterk maken voor rechters en hun beroepsvereniging die het in hun land moeilijk hebben of hard bezig zijn zich te ontwikkelen. Op dit moment maken wij ons grote zorgen over de leden uit Turkije. Het kan niemand ontgaan zijn dat er vorig jaar vele rechters en officieren van justitie zijn opgepakt na de mislukte couppoging in Turkije. Deze rechters zitten nog steeds vast, de partners en kinderen van deze rechters hebben het op dit moment vaak erg moeilijk, zelfs in hun allereerste levensbehoeften. Wij hebben tijdens het congres van vorig jaar besloten om deze families financieel te ondersteunen door een fonds voor ze op te richten. De verzoeken om steun stromen binnen. Bijna zestig families hebben inmiddels daadwerkelijk geld ontvangen. Het fonds betekent ook dat de Turkse collega’s zich moreel gesteund voelen. Nog een ander voorbeeld waar wij ons als IAJ voor inzetten, is het lot van  de rechters in Polen en Bulgarije. Hun werk wordt extra moeilijk gemaakt omdat er door de politiek inbreuk gemaakt wordt op hun onafhankelijkheid. Maar ik ben ook trots op de nieuwe landen die aansluiten bij onze vereniging, dat waren dit jaar Oost-Timor, Puerto-Rico en Liberia. Hoe groter het draagvlak van de IAJ is, hoe sterker wij ons kunnen maken.

groep-chili.jpg#asset:1147

foto: Angela Kaptein, Tijn van Osch, Yvonne Kastein samen met Chileens Nederlandse rechter

Wat neem je mee naar huis?

Een van de inzichten die ik meeneem, is dat het belangrijk is om ook kritisch naar je eigen systeem te blijven kijken. Daarom is het goed om in contact te blijven met andere landen. Het delen van ervaringen tijdens deze vierdaagse geeft een ander perspectief. Hoe zijn de zaken in andere landen geregeld en wat zegt dat over ons eigen rechtssysteem? Ik leer heel veel van deze waardevolle contacten.


Wil je meer weten over de reis en het werk van de IAJ? Tijn van Osch (gerechtshof Arnhem-Leeuwarden) heeft het congres vastgelegd in een verslag. Lees hier zijn reisverslag

 

 

Scroll naar boven