Ard Schoep voorzitter Wetenschappelijke Commissie NVvR

10 oktober 2024

Voormalig vice-voorzitter Ard Schoep is per 1 oktober benoemd tot voorzitter van de Wetenschappelijke Commissie (WeCo) van de NVvR. In juni nam Ard Schoep na een periode van ruim 3 jaar afscheid als vice-voorzitter van de NVvR. Daarvoor was Schoep 2 jaar bestuurslid van de vereniging. Zowel vanuit het NVvR-bestuur, als in zijn dagelijks werk als officier van justitie en hierna als plaatsvervangend advocaat-generaal heeft Schoep zich altijd ingezet voor de veiligheid en belangen van OM’ers. Hij was ook nauw betrokken wij het verkennerstraject van de afgelopen maanden, waarin naar oplossingen is gezocht voor de werkdruk. In zijn nieuwe functie blijft Schoep blijft zich inzetten voor de NVvR.

De WeCo bereidt jaarlijks tientallen wetgevingsadviezen van de vereniging voor, die uiteindelijk worden betrokken bij het wetgevingsproces in politiek Den Haag. De commissie stelt vragen bij de wenselijkheid van bepaalde wetten en kijkt naar oplossingen in breder verband, zonder daarbij op de stoel van de politicus te gaan zitten. Ook beoordeelt de WeCo bij de voorbereiding van adviezen hoe de voorgestelde regelgeving zich verhoudt tot het rechterlijk domein en beginselen van de rechtsstaat. In deze adviezen wordt, gevoed door de praktische ervaring van de officier en/of rechter, ingegaan op praktische complicaties van voorgestelde regelgeving en op de effecten die deze regelgeving kan hebben op de werklast van rechters en officieren. Vanuit dit praktische perspectief van de werkvloer, in combinatie met een wetenschappelijke onderbouwing onderscheidt de WeCo-advisering zich van andere wetgevingsadviezen die worden uitgebracht.

Wilt u uw kennis en ervaring ook inzetten in onze Wetenschappelijk Commissie? Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met onze beleidsadviseur Miek Smilde.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven