Update stand van zaken afslanking CRvB

26 september 2024

Op 23 september 2024 heeft de NVvR constructief gesproken met het gerechtsbestuur van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) over de voorgenomen afslanking van het rechtscollege. De NVvR heeft zich hard gemaakt voor de rechtspositie van de RHIO’s, raadsheren en gerechtsauditeurs bij de CRvB. Het gerechtsbestuur heeft uitleg gegeven over de situatie en de te verwachten volgende stappen.

Het gerechtsbestuur heeft aangegeven dat al langer duidelijk is dat de instroom van zaken in alle werkstromen zal afnemen. Hiervoor heeft het gerechtsbestuur al eerder een plan opgesteld “Goed op weg naar 2026” (GOWN2026). De instroom van zaken is echter over de gehele linie van de CRvB sterker afgenomen dan in dat plan werd verwacht. Hierdoor waren de bestaande plannen niet langer afdoende. Het gerechtsbestuur benadrukt dat zij gedwongen ontslagen en/of verplaatsingen wenst te voorkomen. Anderzijds kan het gerechtsbestuur ook niet ontkennen dat er sprake is van een onvermijdelijke inkrimping. In het kader van de inkrimping heeft het gerechtsbestuur een organisatiedeskundige opdracht gegeven om verschillende toekomstscenario’s uit te werken voor de CRvB. De verwachting is dat er eind november meer helderheid komt over hoe de afslanking van de CRvB eruit zal gaan zien.

Het gerechtsbestuur van de CRvB is bezig om advies in te winnen ten aanzien van de rechtspositie van (onder meer) de leden van de rechterlijke macht bij een inkrimping. Wij zullen onze leden werkzaam bij de CRvB afzonderlijk algemene informatie toezenden over hun rechtspositie bij inkrimping. Hierbij geldt: het betreft algemene rechtspositionele informatie. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend en individuele gevallen moeten altijd individueel worden beoordeeld.

De NVvR en het gerechtsbestuur hebben afgesproken dat de NVvR als vakbond in het proces wordt betrokken. Ook is afgesproken dat periodiek overleg over de ontwikkelingen zal worden gevoerd. Wij houden u hiervan uiteraard op de hoogte. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met de NVvR.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven