Overgang naar nieuwe pensioenregeling

12 september 2024

Leden van de rechterlijke macht vallen onder de pensioenregeling van het ABP. De nieuwe Pensioenwet, die sinds 1 juli 2023 bestaat, bevat nieuwe pensioenregels waarmee iedere werknemer te maken krijgt. Alle pensioenfondsen gaan uiterlijk op 1 januari 2028 over naar de nieuwe regels. Het ABP doet dit al op 1 januari 2027. Wat betekent dit voor u?

De sociale partners hebben afspraken gemaakt voor een nieuwe pensioenregeling (solidaire premieregeling) en de wijze waarop de overgang (transitie) plaatsvindt. Deze afspraken zijn opgenomen in een transitieplan waarvan een korte samenvatting is gemaakt. Door de sociale partners in de Pensioenkamer is afgesproken om de netto pensioenregeling bij ABP te stoppen en een verzekeraar te vinden die het aanbod wil voortzetten. Relevant voor NVvR-leden, gezien de inkomens van onze beroepsgroep. ABP zal te zijner tijd de deelnemers over het besluit en veranderingen informeren. Ook verzorgt ABP voorlichtingsbijeenkomsten, met name vanaf 2026. In de tweede helft van 2026 worden per deelnemer voor de eerste keer indicatieve pensioenbedragen getoond.

De rechterlijke macht is op grond van de Wet Privatisering ABP als eigen sector verplicht bij ABP aangesloten. De NVvR is aangesloten bij de Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij overheid, onderwijs, bedrijven en instellingen (CMHF), die onder andere de belangen van de NVvR-leden behartigen in de pensioenkamer van pensioenfonds ABP.

De NVvR houdt u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

U kunt zich nu al inlezen in de nieuwe regeling via:

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven