Vrouwe Justitia is blind voor gelijke beloning

4 juni 2024

Bron: LinkedIn / 27 mei 2024

Hoe zou u het vinden als u minder betaald krijgt dan de persoon die door u wordt opgeleid? Stelt u zich eens voor: een medisch specialist die minder krijgt dan de arts-in-opleiding. Een ervaren docent die minder krijgt dan een pas beginnende. Ondenkbaar, toch?

Zo niet bij de rechtbank. Er zijn ervaren rechters die jonge rechters-in-opleiding begeleiden, achter in de zaal toekijken naar hoe hun leerling staat te klungelen, een stevig evaluatiegesprek voeren, en ‘s avonds naar huis gaan met een salaris dat lager ligt dan dat van degene die zij opleiden. Hoe is dat mogelijk?

De rechterlijke macht baseert de inschaling niet op relevante werkervaring, maar op het laatstverdiende loon. Wie begint aan de opleiding tot rechter kan dus beter géén ervaring in de rechtbank meebrengen, maar wel een Zuidas-salaris. Dan kom je boven in de salarisschaal, en verdien je aanzienlijk méér dan een collega die meer ervaring heeft, bijvoorbeeld als sociaal advocaat of wetenschapper. Of zelfs meer dan een rechter die al is benoemd.

Een bijzonder beleid. Bovendien werkt het gebruik van het laatstverdiende salaris verboden seksediscriminatie in de hand, schreef een groep rechters al in 2018. Surprise, surprise: vrouwelijke rechters en officieren van justitie krijgen bij aanvang van hun opleiding inderdaad significant minder voor hetzelfde werk, concludeerde onderzoeksbureau Erasmus Q-Intelligence vorig jaar. Het bureau constateerde ook dat die verschillen na benoeming opeens zijn verdwenen. Die conclusie lijkt nogal voorbarig, gezien het feit dat verreweg de meeste medewerkers niet werden meegenomen in die studie – die bestond uit slechts 614 van de 3.500 rechters en officieren.

LinkedIn

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven