NVvR-leden beoordelen 32 aanbevelingen rapport Werkdruk

30 mei 2024

Na de overhandiging van het rapport van verkenner Werkdruk Jaap Winter op 24 april aan NVvR-voorzitter Marc Fierstra en de minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft de NVvR het rapport gedeeld met haar leden. In mei kregen de leden via een enquête de gelegenheid om de 32 aanbevelingen in het rapport te beoordelen en de waardering, verwachte effectiviteit en haalbaarheid hiervan weer te geven. Hierop is door 280 leden gereageerd. De aanbevelingen in het rapport hebben onder meer betrekking op de verbetering van de arbeidsmarktpositie, de organisatie van de werkzaamheden, de opleiding van magistraten, de zorg voor overbelaste collega’s en inzet van ondersteunende medewerkers en plaatsvervangers. De resultaten zijn besproken in een extra vergadering van de Ledenraad op 28 mei.

In totaal 280 leden (waaronder 136 rechters, 31 raadsheren en 55 OM’ers) hebben de enquête ingevuld en de aanbevelingen beoordeeld.

De Ledenraad was over het algemeen zeer positief over het rapport en de daarin beschreven aanbevelingen die betrekking hebben op de rol en de positie van de rechterlijk ambtenaar. Ook werd positief gereageerd op de aanbevelingen die betrekking hebben op de compensatie van werkdruk, het salarisonderzoek en de erkenning van de waarde van de juridische ondersteuning. Verder wordt de robuuste financiering van de rechtspraak op de lange termijn cruciaal geacht voor het versterken van de rechtsstaat.

Ook zijn enkele principiële zaken genoemd zoals de plaatsvervanger als unus iudex, de positie van de teamvoorzitter en het opsplitsen van de opleiding.

De voorjaarseditie van ons ledenmagazine Trema, die medio juni verschijnt en ook op deze website wordt gepubliceerd, is geheel gewijd aan werkdruk, het rapport, de aanbevelingen en de resultaten van de ledenenquête.

Meer lezen over het rapport en de aanbevelingen van de Verkenner Werkdruk? Klik dan hier voor ons dossier Werkdruk.

Click to access the login or register cheese
Scroll naar boven